Business Insider Nederland en radiostation Sublime bieden inspiratie en houden je op de hoogte van zakelijke oplossingen voor een mooiere wereld.

Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

  • Pulled Oats is het beste innovatieve product op de Horecava
  • Quorn zet CO2-voetafdruk op verpakking
  • Voedselresten als grondstof voor 3D-geprinte bioplastics


 
1. Pulled Oats is het beste innovatieve product op de Horecava

Pulled Oats is verkozen tot beste innovatieve product op de Horecava, de jaarlijkse vakbeurs voor hotels, restaurants en cafés. Pulled Oats is een plantaardig alternatief voor vlees dat is gemaakt van haver, tuinbonen en erwten.

De vleesvervanger is ontwikkeld door Gold & Green, een Fins bedrijf dat is opgericht door twee vrouwen. Pulled Oats is bedacht aan de keukentafel van vegetariër Maija Itkonen en voedingswetenschapper Reetta Kivelä.

Volgens de jury is het product bijzonder, omdat het volledig bestaat uit natuurlijke ingrediënten. Pulled Oats is te koop bij onder meer Albert Heijn.

2. Quorn zet CO2-voetafdruk op verpakking

Op verpakkingen van etenswaren staan al de ingrediënten en de voedingswaarde. De Britse maker van vleesvervangers Quorn voegt daar de CO2-voetafdruk aan toe. Het label verschijnt vanaf juni op de eerste verpakkingen en moet eind 2021 op alle producten staan.

Quorn maakt vleesvervangers van eiwitten die afkomstig zijn van schimmels. Met het CO2-label wil het bedrijf consumenten bewuster maken van de voetafdruk van producten. Voor de berekening van de uitstoot werkt Quorn samen met de Britse adviesorganisatie Carbon Trust. Het label komt sowieso op producten in Britse supermarkten. Of dat in Nederland ook gebeurt, is niet bekend.

3. Voedselresten als grondstof voor 3D-geprinte bioplastics

Misschien is het dashboard in jouw auto straks wel gemaakt van voedselresten. Wetenschappers uit vier Europese landen zijn erin geslaagd om hoogwaardig bioplastic te maken van plantaardig afval, meldt Innovation Origins. De materialen kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld auto-onderdelen.

De wetenschappers werken samen in het Barbara-project, dat mede is gefinancierd door de EU. Ze gebruiken restproducten uit de maïsindustrie en voegen daar onder meer citroenolie, amandelschillen en granaatappel aan toe. Met dit mengsel kunnen ze portiergrepen en dashboards voor auto’s 3D-printen.

De bioplastics zijn sterk, smelten pas bij hoge temperatuur en zijn in verschillende kleuren te produceren. Fiat werkt mee aan het project om de onderdelen te testen. Het gebruik van voedselresten zorgt voor lagere kosten en CO2-uitstoot.

Ondernemers van de Vooruitgang is dagelijks om 17.30 uur en 18.30 uur te beluisteren op Sublime op 90.7 FM.

LEES OOK: De Nederlandse fabrikant Lightyear mikt de op productie van tienduizenden stuks van een zonneauto van €50.000